« Terug naar Blog

Dit zijn de beste Nederlandstalige boeken


Wat zou jij noemen als je werd gevraagd naar het beste Nederlandstalige boek? NRC deed eens onderzoek onder 6500 lezers. Dat leverde een mooie lijst met boeken op. Wij zijn natuurlijk altijd erg geïnteresseerd in dergelijke onderzoeken, want het zegt iets over de mening van Nederlanders over lezen.

Ondanks de opkomst van internet, games en apps zijn boeken namelijk nog steeds enorm populair, en daarom zijn we bij OpinieLand ook geïnteresseerd in leesgedrag. Je hoeft dan ook niet raar staan te kijken als je wel eens vragen over jouw leesvoorkeuren krijgt in onze online enquêtes.

De top vijf van beste Nederlandse boeken

Op plaats vijf van de ‘beste boeken’ staat De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans, ook al jarenlang een klassieker op de boekenlijsten op middelbare scholen. Plek vier wordt ingenomen door Hersenschimmen, van Bernlef. Klinken die namen je een beetje logisch in de oren, of zou je sowieso een heel andere lijst gemaakt hebben?

Op de plaatsen één, twee en drie volgen vervolgens namen die tot de bekendste van de Nederlandse literatuur behoren. Op plaats 3 vinden we Max Havelaar, van Multatuli. Ook diens kritische werk kunnen we veelvuldig terugvinden op de middelbare school. Plek 2 is voor Kader Abdolah, met zijn boek Het huis van de Moskee.

De eerste plek is voor een van de meest geprezen Nederlandse schrijvers. Harry Mulish’ boek De ontdekking van de Hemel  is volgens velen het mooiste boek binnen de Nederlandse literatuur. Het is dan ook niet geheel onverwacht dat we het in deze lijst ook op de eerste plek vinden. NRC maakte naast deze vijf toppers een volledige top-10 compleet met nog vijf boeken, die je hier bij elkaar kunt vinden. Een goede keuze?

Lees jij nog vaak?

Lees jij zelf nog vaak? En heb je deze hele lijst al gelezen? Het zou natuurlijk ook goed kunnen dat je heel andere boeken interessant vindt, bovendien is het onderzoek van NRC al even geleden. Intussen zijn boeken als Tonio van A.F.Th. Van der Heijden en Het Diner  van Herman Koch misschien ook wel in de top-5 terug te vinden.

Het is belangrijk om steeds op de hoogte te blijven van veranderingen. Alleen zo kunnen bedrijven in blijven springen op veranderende wensen van klanten. Uitgevers letten op hun lezers, en elektronicafabrikanten willen weten wat mensen van hun scheerapparaat vinden. Wij zetten ons in om de beste antwoorden op vragen te vinden, en doen daarom steeds nieuw onderzoek. Door het geven van jouw mening kun je mooi wat extra’s verdienen, en nog belangrijker: jouw mening doen gelden. Want jouw antwoorden geven vorm aan de veranderingen in de toekomst.


« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.