« Terug naar Blog

Wat is jouw mening over de Amerikaanse verkiezingen?


Volgend jaar, in 2016, zijn er weer presidentsverkiezingen in Amerika. Wie is naar jouw mening de beste kandidaat tot nu toe? Of houd je je niet met de verkiezingen in de Verenigde Staten bezig?

Toen de huidige president, Barack Obama, voor de eerste keer gekozen werd, reikte de verkiezingskoorts in ieder geval tot in Europa. Hij kan niet meer herkozen worden, maar er staan een aantal nieuwe spraakmakende kandidaten klaar om het stokje van hem over te nemen.

Bij de Republikeinen en de Democraten is er nu al één kandidaat die er het meeste uit lijkt te springen. Maar het is makkelijk om te vroeg voorop te lopen in de voorverkiezingen. De mening van kiezers kan bij de uiteindelijke beslissing nog omslaan. Wie de uiteindelijke kandidaten zullen worden, is dan ook nog niet te zeggen. Hieronder lees je in ieder geval wie de vier bekendste van dit moment zijn.

De Democratische kandidaten

De vrouw van de vroegere president Bill Clinton is de meest in het oog springende kandidaat in het Democratische kamp. Hillary Clinton kan de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden. Maar zover is het nog lang niet: ze moet eerst de gekozen worden tot de Democratische kandidaat in de voorverkiezingen. Ze weet problemen zoals de ‘e-mailaffaire’ handig te ontwijken, maar er kunnen nog allerlei geruchten de kop opsteken. Wat is jouw mening over Hillary? Is het wel goed dat de partner van een vorige president ook president kan worden?

Bernie Sanders is een rijzende ster in het Democratische kamp en wordt als ‘links’ gezien. Dat is ‘links’ voor Amerikaanse begrippen, maar zijn standpunten die de ‘gewone Amerikaan’ moeten aanspreken maken hem steeds populairder. Hij krijgt zowel lof als kritiek van zwarte Amerikaanse stemmers en is volgens critici in de race om de kandidaat namens de Democraten te worden.

De Republikeinen

“Dat wordt nooit wat”, was de mening van veel mensen buiten Amerika toen zakenman Donald Trump zich kandidaat stelde. Inmiddels is hij uitgegroeid tot dé man waar iedereen naar kijkt. Hij is rijk genoeg om flink zelf bij te dragen aan zijn campagne en zijn harde uitspraken komen over als eerlijk. Onder Amerikanen werd hij al een stuk serieuzer genomen, maar nu moeten ook buitenlandse toeschouwers toegeven dat Trump er op zijn minst in gaat slagen de voorverkiezingen flink op te schudden.

Waar Hillary in het Democratische kamp het verwijt krijgt ‘meer van hetzelfde’ te zijn, hebben de Republikeinen ‘Jeb’. Jeb Bush is zeker niet kansloos, maar kent een wat moeilijke start. Hij is een ervaren politicus en dat gaat hem in de race vrijwel zeker helpen. Een flinke campagnekas geeft zijn strijd inmiddels steeds meer vaart. Hij moet wel snel bedenken of de mening van de gemiddelde kiezer over zijn broers, allebei oud-president, nu positief of negatief is. Hij zou de derde Bush in het Witte Huis kunnen worden.

De meningen blijven nog wel even verdeeld

Het zal vrijwel zeker nog lange tijd spannend blijven. Naast de vier genoemde populaire kandidaten zijn er ook nog Rand Paul, Marco Rubio en mogelijk Joe Biden als mogelijke kanshebbers. En dan zijn er nog outsiders als Ben Carson die roet in het eten kunnen gooien. De mening over wie de beste kandidaat is voor welke partij zal nog wel een paar keer veranderen.

Wij kunnen in Nederland natuurlijk niet meebeslissen over de president in de Verenigde Staten, maar we hebben wel te maken met het beleid uit Amerika. Amerikaanse bedrijven verkopen hier ook hun producten, en daar horen we steeds graag jouw mening over. Het meedoen aan de vragenlijsten van OpinieLand helpt direct om beslissingen over nieuwe producten en diensten aan te passen.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.