« Terug naar Blog

Hoe vaak gaan we het einde der tijden meemaken?


De laatste keer dat we massaal zaten te wachten op het einde der tijden was in 1999: het definitieve einde van de aarde zat er toen echt aan te komen. Als het niet een religieuze interventie zou zijn in het jaar 2000, dan was het wel de millenniumbug die zich klokslag twaalf uur zou doen gelden. Uiteindelijk bleek het allemaal een hoop ophef om weinig. Sommigen bleven beweren dat het ‘echte’ einde der tijden pas in 2001 zou volgen, maar inmiddels weten we dat met de millenniumwisseling weinig speciaals te gebeuren stond.

We blijven gefascineerd door zo’n eindtijd, en elk jaar is er wel ergens een groepje mensen dat roept dat het einde er nu echt aan zit te komen. Ook rond de ingebruikneming van de Large Hadron Collider werd er geroepen dat we gedoemd waren. Maar ook het voorspelde Zwarte Gat heeft onze aarde op dit moment nog niet opgeslokt. Wat denk jij? Is het beter om altijd alert te blijven, of is elke voorspelling over een definitief einde gewoon onzin?

Een komeet die de aarde raakt

Vroeger hield het einde der tijden nog gewoon in dat de samenleving totaal overhoop gehaald zou worden. Wat je ‘gewoon’ noemt: Attila de Hun werd zo gevreesd dat mensen destijds dachten dat zijn veroveringen en plunderingen een duidelijk teken van God waren. Inmiddels denken we niet meer vaak aan ‘barbaren’ die een teken van onze ondergang zijn, maar we doen wel steeds meer kennis op van het heelal. Veel voorspellingen richten zich dan ook daar op.

De dinosaurussen kwamen ook ten einde door de inslag van een meteoriet, zo zegt men. We denken nu vaak aan een grote meteoor, of zelfs een komeet die inslaat en al het leven wegvaagt. De mening van mensen wordt dan gestuurd door nieuwe kennis die ze hebben opgedaan: zo’n inslag kan inderdaad ook heel wat verderf aanrichten. Maar wat denk jij, is de kans echt zo groot dat we ons er steeds op voor moeten bereiden?

In een minipoll op onze site gaven jullie je mening over het ‘einde der tijden’. Een meerderheid van 61 procent gelooft er sowieso niet in, en 16 procent zegt “een beetje”. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat elke voorspelling door jullie serieus wordt genomen, maar 23 procent zegt in ons onderzoek onder de panelleden dat ze in ieder geval wel in een ‘einde der tijden’ geloven.

Het einde is nu in september

Deze keer is het einde der tijden in voorspeld voor deze september, zo lezen we. Denk je dat het deze keer echt zo is? Of maken we ons naar jouw mening veel te snel zorgen? Het einde der tijden kan nu 24 september al komen. In ieder geval zal voor 28 september een meteoriet onze aarde raken, of er zal een enorme tsunami ontstaan, zo zijn de voorspellingen. De maansverduisteringen van de afgelopen tijd zouden daar een duidelijk teken van zijn, volgens verschillende geloofsgroepen.

Wij hopen in ieder geval dat het weer allemaal blijkt mee te vallen en dat we jullie nog vaak mogen verwelkomen bij OpinieLand. Dan kun je je mening geven over verschillende diensten en producten en zo voor elke ingevulde vragenlijst leuk iets extra’s verdienen. Bovendien steunen wij bij elke ingevulde online vragenlijst een goed doel. Wij geloven er in dat we op die manier de wereld juist steeds weer iets beter maken.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.