« Terug naar Blog

Waar komt de vluchtelingenstroom vandaan?


In het nieuws en in de politieke debatten gaat het de afgelopen paar maanden steeds meer over vluchtelingen die naar Nederland komen. De mening over de komst van deze mensen lijkt negatiever dan voorheen. Maar waarom vluchten deze mensen eigenlijk naar Europa, en dan naar Nederland? Deze mensen komen uit gebieden waar ze geen thuis meer hebben, maar hoe komt het dan dat we er nu steeds meer zien. Waar komt het debat vandaan?

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff is haast iedere dag in het nieuws, omdat ‘asiel en migratie’ in zijn portefeuille valt. Hij is dus verantwoordelijk voor de goede opvang van vluchtelingen in Nederland, en krijgt de laatste tijd steeds meer tegenwerking. Dat komt natuurlijk ook doordat er meer mensen naar ons land lijken te komen en de mening daarover langzaam verandert.

De meningen over de groei

Een belangrijke oorzaak van het feit dat we nu zo veel over ‘migratie’ spreken is dat het de afgelopen jaren steeds minder werd. Er kwamen steeds minder vluchtelingen naar Nederland. Ben je dus van mening dat er nu veel vluchtelingen naar binnen komen, dan is daar in vergelijking tot vorige jaren wel iets voor te zeggen. Toch kwamen er in de jaren ’90 bijvoorbeeld ook veel vluchtelingen ons land binnen.

Voor de mening dat ‘het vroeger veel erger was’, is dus ook wat te zeggen. Het blijft lastig vergelijken, maar er kwamen vroeger inderdaad regelmatig meer, of evenveel vluchtelingen naar ons land.

Waarom komt men naar Nederland?

Je kunt er veel vragenlijsten op los laten. Naar de specifieke meningen van mensen vragen die vluchten. Maar de grootste oorzaak van vluchten is oorlog en onderdrukking. Volgens het VN vluchtelingenverdrag zijn mensen die om die reden vertrekken ook een ‘echte vluchteling’ en zijn andere landen verplicht die te helpen.

Wat je mening over de vluchtelingen ook is, veel komen er uit oorlogsland Syrië, het nog steeds door de Taliban belegerde Afghanistan en uit Eritrea. Dat laatste land is pas sinds 1993 geheel onafhankelijk, en heeft volgens de VN een van de slechte mensenrechtensituaties ter wereld. Het is dus niet zo vreemd dat dit laatste land ook hoog in de lijstjes met vluchtelingen staat.

Het is duidelijk dat de mening van Nederlanders ook de aandacht verdient. Waar moeten vluchtelingen gehuisvest worden? In een klein dorpje? In de grote stad, zonder persoonlijke aandacht? En wie zijn het nu precies, als ze er eenmaal zitten? Deze vragen zullen we de komende tijd nog veel meer gaan horen, en het is van belang dat er goed naar ieders mening geluisterd wordt.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.