« Terug naar Blog

Wat is jouw mening over het vieren van Halloween?


In Nederland wordt steeds meer Halloween gevierd. Wat is jouw mening over dit feest, dat uit Amerika overgewaaid lijkt te zijn? Ben je iemand die zich ook graag schminkt, of is het een verkleedpartij als zombie niet aan jou besteedt?

Het Halloweenfeest zoals we dat nu vaak zien, met pompoengezichten, komt weliswaar vanuit Amerika, de oorsprong ligt ergens anders. Het feest begon als ‘Allerheiligenavond’. Dit is de avond voor Allerheiligen een feest ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. Het is verder ook geen toeval dat het samenvalt met het Keltische Samhain, dat ter nagedachtenis van de doden werd gehouden. Naar de mening van een aantal mensen is het huidige feest ‘niet echt’ of te commercieel geworden, maar juist de verkleedpartijen zijn steeds meer in trek.

Immigranten in Amerika

Het Christelijke feest kwam met de kolonisatie mee naar Amerika, maar werd daar in zijn huidige vorm pas populair toen Ierse en Schotse immigranten het land in kwamen. In de tweede helft van de 19e eeuw kwamen zij in steeds grotere getale hun geluk beproeven in Amerika.

Deze immigranten waren gewend versieringen uit knollen te maken. Uit knolrapen kerfden zij lantaarns. Het duurde niet lang voordat ze in Amerika de pompoen voor hetzelfde doel gingen gebruiken. Deze veel grotere lantaarn, met het bekende gezicht, werd vanaf toen langzamerhand het handelsmerk van All Hallows Eve: Halloween. En naar de mening van veel mensen is zo’n pompoen ook een heel stuk smakelijker om op te eten.

Langs de deuren

Waar de traditie vandaan om langs de deuren te gaan vandaan komt, daar zijn de meningen nog over verdeeld. De dag ná Allerheiligen gingen bedelaars en zwervers vaak langs de deuren om te bedelen om eten. In ruil daarvoor zouden ze dan steeds een gebed opdragen aan de doden. Je hoeft niet ver door te denken om te beseffen dat dit goed de oorsprong van de tocht langs deuren geweest kan zijn. De mening van velen is dan ook dat ‘Trick or Treat’ daar waarschijnlijk vandaan komt.

In Nederland zijn sommige kerkgenootschappen van mening dat het Halloweenfeest heidens is. Ook hebben zij vaak bezwaar tegen de Katholieke oorsprong van het feest. Ondanks die bezwaren van enkelen is een verkleedpartij eind oktober ook in Nederland steeds populairder.

Of je je nu graag verkleedt of niet: het feest zorgt voor een steeds grotere traditie rondom Halloween in Nederland. In onze vragenlijsten vragen wij je regelmatig je mening te geven over dit soort zaken. Ook kan jouw mening direct bijdragen aan wat je in winkels zult vinden. Daarom is het meedoen aan online vragenlijsten bij OpinieLand ook zo belangrijk; je hebt direct invloed.

In ruil voor jouw hulp geven we je aan het eind van de vragenlijst dan ook nog steeds een beloning. Dat doen we omdat we vinden dat jouw mening ook echt het verschil kan maken.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.